مانومتر چیست؟
مانومتر چیست مانومتر دستگاهی است که با آن میتوان میزان فشار را اندازه گیری کرد در واقع میزان فشار گازها را با مقایسه کردن با فشار هوا اندازه گیری میکنند. در لوله U شکلی که در دستگاه مانومتر دیده میشود مایعی وجود دارد که با اطلاع از چگالی آن میتوان میزان اختلاف فشار هوا و گاز موجود را به دست آورد، که میزان اختلاف با نمایشگر عقربههای به نمایش گذاشته میشود. اساسا از مانومترها در صنایع مختلفی استفاده میکنند که از جمله آنها میتوان به آزمایشگاهها اشاره کرد. در حالت کلی این دستگاه میزان فشار مایع یا گاز داخلی لوله را با منبعی که در خارج از لوله قرار دارد، مقایسه میکند. مانومترها را در نمونههای مختلفی طراحی و تولید میکنند که سادهترین آنها لوله پیزومتر است، که یک لوله روی پایه سوار شده است و در نهایت مایع را نگه میدارد.
این مانومترهای ساده معمولا یک نمونه شبیه سازی شده از جو زمین هستند که یک طرف آنها باز است و طرف دیگر به منبعی گازی وصل است. زمانی که مایع درونی، یک واحد فشار بیشتر از مایع منبع داشته باشد، مایعی که داخل لوله است به سمت پایین میرود و مایع منبع یک واحد افزایش مییابد؛ و به این صورت است که فشار گاز یا مایعات داخل لوله را اندازه گیری میکنند. لازم به ذکر است اشاره کنیم مایعی که درون لوله میریزند آب یا جیوه است و میزان ارتفاعی که در ستون مانومتر وجود دارد میزان فشار را به نمایش میگذارد.
مهم ترین اجزا تشکیل دهنده مانومتر
مانومترها همانند هر وسیله دیگری از قسمتهای مختلفی تشکیل شدهاند که تمام آنها با هم موجب میشوند که مانومتر عملکرد درستی داشته باشد. اساسا یک بخش مانومترها لوله بوردون است که به شکل کالیبره شده داخل محفظه مانومتر قرار داده میشود. زمانی که به آن فشار وارد شود، نوک آزاد آن به حرکت در میآید و سپس با استفاده از گیربکس داخل مانومتر، عقربههای موجود را به حرت در میآورد و در نهایت کار میزان فشار به نمایش گذاشته میشود. مانومترهای دیگری که روانه بازار میشوند همان نوع U شکل هستند.
این مانومترها یک سر باز دارند و سر دیگر آن متصل به منبع است که این منبع ظرفی حاوی گاز است. داخل این لولهها آب یا جیوه ریخته میشود البته گاهی اوقات از مایعات مشابهی هم استفاده میکنند. در صورت کلی و پیش فرض ارتفاع جیوه یا مایع موجود در دو سر لوله به یک اندازه است اما زمانی که گاز را به سر لوله متصل کنند، جیوه به طرف دیگر هدایت میشود و در نهایت کار عقربههای گیج فشار سنج در مانومتر تغییر میکند و فشار برای کاربر به نمایش گذاشته میشود.
انواع مانومتر
اساسا اندازه گیری کردن فشار کار سختی است که با توجه به پارامترهای مختلفی دسته بندی میشوند. هر دسته به نوبه خود شامل مانومترهای مختلفی است. مانومترها به سه دسته کلی مانومتر دیفرانسیل، مانومتر ساده و میکرو مانومتر تقسیم میشوند که هر کدام از انواع مختلفی برخوردارند.
مانومتر ساده
مانومترهای ساده معمولا لولههای شیشهای هستند که یک سر آن متصل به نقطهای است که باید فشار آن را اندازه گیری کرد، اصولا سر دیگر این مانومترهای ساده باز است. از جمله مانومترهای ساده میتوان به چهار نمونه زیر اشاره کرد:
⏹ پیزومتر: زمانی از پیزومترها استفاده میشود که فشار مایع داخل لوله یا ظرف را اندازه گیری میکنند. زمانی که ارتفاع بالا میآید با اندازه گیری آن توسط فرمول P=ρgh میتوان فشار گیج مایع را به دست آورد.
⏹ مانومتر U شکل: از مانومترهای U شکل برای اندازه گیری کردن فشار گاز و فشار خلا استفاده میکنند. این اندازه گیری توسط لوله U شکل انجام میشود.
⏹ مانومتر تک ستونه: این مدل مانومتر جزء مانومترهای میکرو مانومتری و ساده است. در ساختار این مانومترها یک لوله عمودی شکل به یک منبع تحت فشار با مایعی سبک و البته فشاری بالا متصل است. اساسا مایع سنگینتر فشار را به سمت پایین وارد میکند و در نهایت با اندازه گیری ارتفاع موجود میتوان میزان فشار را به دست آورد.
⏹ مانومتر حساس یا شیبدار: در این مدل مانومترها از لولههای شیبدار استفاده میکنند، حساسیت این مانومتر بسیار بیشتر از مانومترهای تک سلوله است.
مانومتر دیفرانسیل
این وسیله معمولا با استفاده از یک یا دو لوله متفاوت میزان اختلاف فشار را اندازه گیری میکند این مدل مانومتر هم در نمونههای مختلفی همچون موارد زیر ساخته میشود:
☑️ مانومترهای دو پیزومتر
این مدل مانومتر شامل دو پیزومتر است که در دو نقطه مختلف به وسیله این لوله به هم متصل میشوند. در دو لوله اختلاف سطح مایع مشاهده میشود که به راحتی میتوان میزان فشار را اندازه گیری کرد.
☑️ مانومتر U شکل دیفرانسیلی
این مدل مانومتر دارای دو محفظه است که به وسیله لوله U شکل بههم وصل شدهاند؛ با توجه به میزان فشار محفظه، مایع سنگین در لوله U شکل جا به جا میشود و در نتیجه میزان اختلاف فشار بین دو نقطه را میتوان محاسبه کرد اساسا از این مدل مانومتر برای فشارهای پایین و کم استفاده میکنند.
☑️ مانومتر دیفرانسیل معکوس
این مدل مانومتر شکل یک U معکوس است که داخل آن مایعی سبک وجود دارد، اساسا هر دو طرف آن به محفظه متصل است که اختلاف فشار بین آنها را اندازه گیری میکنند.
میکرومانومتر
این نمونه مانومترها به شکل مانومترهای دیفرانسیل و سادهاند که تفاوت آنها در مخازن و دقت اندازه گیری آنها است. با توجه به آن چه که گفته شد به پاسخ مانومتر چیست رسیدیم اما حال میخواهیم که در رابطه با کاربرد آنها سخن بگوییم. از جمله کاربردهای این وسیله میتوان موارد زیر را نام برد:
• سنجیدن ارتفاع از سطح دریا
• درصنایع مختلفی همچون ماهواره، کشتی، موشک که تغییرات فشار متناسب با ارتفاع سنجیده میشود، کاربرد دارد.
• اندازه گیری فشار مهمترین کاربرد آن است.
• اندازه گیری ارتفاع و عمق
در مقاله مانومتر چیست؟ سعی کردیم تمام اطلاعات را به خوبی پوشش دهیم امیدوارم که موثر واقع شده باشند. برای این که یک انتخاب خوب و مناسب داشته باشید لازم است که انواع مانومتر را با مشخصات متفاوتی که دارند، بشناسید. برندهای زیادی از مانومترها روانه بازار میشوند که اکثرا کیفیتت را اولویت کار خود قرار دادهاند. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در جی اس اف هیدرولیک تماس بگیرید و از فرصت مشاوره رایگان جهت انتخاب بهترین گزینه استفاده نمایید.
📝 امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد شما می توانید تجربیات و نظرات خود را از طریق کامنت با ما به اشتراک بگذارید. 📝
بروزرسانی 19.10.00